Оточення

Топ найкорисніших продуктів харчування

Серед сучасних людей дедалі частіше спостерігається прагнення вести здоровий спосіб життя. Це нерозривно пов’язане із правильним, здоровим харчуванням. Вимоги до їжі, яка з’являється на нашому столі, стали вищими.

Кожен, хто бажає продовжити молодість, хто замислюється про стан свого здоров’я, завжди цікавиться – який корисний продукт у світі?

До вашої уваги представлений топ найкорисніших продуктів у світі.

Найкорисніший продукт харчування у світі – це авокадо. В Авокадо міститься безліч Вітаміну В, антиоксидантів, жирних кислот. За рахунок цього цей плід успішно запобігає атеросклерозу, онкологічним захворюванням. Авокадо знижує холестерин, покращує роботу серця та нервової системи, впливає на утворення еритроцитів. Лютеїн, що входить до складу авокадо, благотворно впливає на зір. Крім того, цей плід корисний для імунної системи, що покращує тонус організму.

Друге місце впевнено посідає броколі. Це незаперечний лідер у змісті Вітаміну С та білка. Вживання цього овочу покращує зір і благотворно впливає на шкіру завдяки бета-каротинам. Метанін співпрацює з травною системою, запобігаючи появі виразок та інших захворювань. Виводу токсинів сприяє великий вміст клітковини, що очищає весь організм. Білки броколі містять дуже важливі амінокислоти. Особливо цінується броколі вмістом фолієвої кислоти. Цей біологічний матеріал життєво необхідний дітям дошкільного віку та жінкам, особливо тим, котрі планують найближчим часом стати мамами. Фолієва кислота руйнується при термообробці, тому броколі краще вживати в сирому вигляді або готувати на пару.

Топ корисних продуктів продовжує звичайна білокачанна капуста. Вона має необ’ємні поклади Вітаміну В, С, К, U, клітковини, білка та мінеральних речовин. Капуста добре допомагає травленню, і бореться з виразкою шлунка. Білокочанна капуста рекомендується людям із надмірною вагою, адже вона чудово виводить холестерин. Капуста запобігає розвитку атеросклерозу. Овоч добре підходить для хворих на діабет, адже в ньому гранично мала кількість цукру та крохмалю. Клітковина у складі капусти благотворно діє працювати кишечника, запобігає геморой і запори. Білокачанна капуста особливо корисна у сирому вигляді, квашена або тушкована.

Шпинат . Цей популярний останнім часом низькокалорійний продукт містить у собі величезну кількість вуглеводів, білків, жирних кислот, Вітамінів В, С, РР, А, Е, К, клітковини. Шпинат одна з найкорисніших рослин у світі. Корисність продукту пояснюється його здатністю руйнувати токсини, покращувати метаболізм, допомагати роботі нервової та кровоносної систем, шлунково-кишковому тракту, запобігати онкологіі, позитивно впливати на зір. Шпинат повністю засвоюється організмом і зберігає свої якості за відносно не сильної термічної обробки.

Морква. Така звична нам усім морква, тим часом, має неповторний хімічний склад. У ній містяться такі корисні для людини матеріали, як ефірні олії, каротин, магній, йод, залізо. Морква завжди була незамінною при дієтах, лікуванні авітамінозу, патологіях кишечника, порушеннях метаболізму, у лікуванні пухлин, недокрів’ї. Вживання в їжу моркви зміцнює нервову систему та імунітет, є добрим сечогінним. Рекомендується морква у свіжому вигляді, але можна і трохи відварити.

Найкорисніші у світі продукти – це й абрикоси. Цей гість з півдня містить пектини, дубильні речовини, крохмаль і органічні кислоти, які старанно борються з холестерином, токсинами і важкими металами. Крім того, у цьому фрукті величезні поклади Вітаміну А, С, В, які зміцнюють імунітет, запобігають онкологіі, покращують шкіру, благотворно впливають на роботу серцево-судинної системи. Абрикос покращує метаболізм, саме тому він дуже гарний для дієт та розвантажувальних днів, а також зміцнює нерви.

Селера. Стебла та коріння цього плоду – джерело білка, мінералів та органічних кислот, які уповільнюють старіння організму, допомагають роботі нервової системи. Ефірні олії селери сприяють виробленню шлункового соку. Цей плід дуже корисний для діабетиків і людей похилого віку, адже він сприяє нормалізації водно-сольового балансу, допомагає в боротьбі з артритом, ревматизмом, подагрою. Селера – це також їжа, що має ранозагоювальні, протизапальні, антисептичні властивості.

Чорниця, суниця і журавлина. У складі цих найсмачніших ягід безліч вітамінів, мінерали, органічні кислоти, антиоксиданти, дубильні речовини. Чорниця дуже корисна для зору, вона покращує роботу кишечника і позбавляє від запорів. Суниця – криниця вітамінів, благотворно впливає на травну систему, рекомендується при недокрів’ї, атеросклерозі. Журавлина допоможе при вірусному гепатиті, циститі, гіпертонії, поліомієліті, ревматизмі та діабеті.

Виноградів. Він містить цілих сто п’ятдесят дуже важливих для людського здоров’я сполук. Серед них вітаміни та мінерали, дубильні речовини та ефірні олії, карболова кислота. Ягоди винограду допоможуть у боротьбі з такими захворюваннями, як артрит, онкологія, анемія.

Цитрусові. Ці південні фрукти відмінні джерела Вітаміну С, ефірних олій та антиоксидантів, пектинів та органічних кислот. Цитрусові знижують холестерин, покращують імунітет та обмін речовин, благотворно впливають на роботу серця та кровообігу.

Яблука – ніхто не буде сперечатися про їх смак і користь . Вони містять кислоти, необхідні організму протистояння шкідливим бактеріям. Основна ж користь яблук у позитивному впливі на травну та серцево-судинну системи. Кверцетин, одна із складових яблука, бореться з онкологією. Достатньо в день всього одного яблука, щоб виконати рекомендацію лікарів та покращити своє самопочуття;

Цибуля – рятівник від багатьох захворювань . Корисність продуктів харчування, таких як цибуля, незаперечна. Він сприяє покращенню роботи печінки, щитовидної залози, а також серцево-судинної системи, підвищує імунітет та бореться із застудними захворюваннями. Цибуля одна з небагатьох зберігає свої корисні якості при дії високих температур. Фітоциди, що входять до його складу, вбивають шкідливі бактерії та мікроорганізм;

Часник – нормалізує мікрофлору, бореться із застудами та інфекціями, знижує холестерин. Хоч і при термообробці часник не зберігає практично всі корисні властивості, краще виділити час, і хоч іноді з’їсти часник у свіжому вигляді;

Зелень – до цієї групи входять кріп і петрушка, листя салату, щавель, рукола, подорожник і кропива. Хіба може хоч один стіл обійтись без неї. нам з дитинства відомо про вітаміни, що містяться в зелені. Але варто звернути увагу і на амінокислоти, що легко засвоюються. Крім того зелень – це клітковина, що очищає весь травний тракт;

Спаржа – овоч, що очищає організм. Вона живить мозок, сприяє виведенню шлаків;

Ківі – може похвалитися багатим складом вітамінів. Він рекомендується гіпертонікам, людям із захворюваннями судин та з надмірною вагою;

Перець. Буває гострий та солодкий. Гострий перець покращує обмін речовин, тому його часто включають до дієти для схуднення. Капсацин, у його складі, покращує роботу шлунка, перешкоджаючи розмноженню шкідливих бактерій. У солодкому перці високий вміст як вітаміну С, а й лютеолина. Навіть у малих дозах, він запобігає розвитку онкологічних захворювань, піклується про серцево-судинну систему;

Вівсянка – джерело вітамінів, мікроелементів і білків. Вівсянка благотворно впливає на травлення, знижує артеріальний тиск;

Полуниця – ягода, багата залізом, цинком та безліччю вітамінів. Сприяє роботі серця, гарному зору, імунітету;

Бурі водорості – продукт із морських глибин, що є лідером у постачанні в людський організм йоду, а також кальцію;

Апельсин – фрукт багатий на вітамін С, а також пектини, які вбивають у нашому організмі «поганий» холестерин;

Грейпфрут – фрукт багатий Вітаміном С та антиоксидантами, звільняє організм від вільних радикалів, перешкоджає онкології та серцево-судинним захворюванням;

Горіхи – джерело вітамінів та мінералів, підвищують потенцію, покращують роботу серця, зору, знижують ймовірність захворювання на діабет. Горіхи дуже зручно включати до свого раціону як перекушування;

Квасоля – бобове, яке має омолоджуючий ефект, містить величезну кількість білка, калію, клітковини. Вона справжній подарунок для серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту;

Риба і морепродукти – криниця ненасичених жирних кислот, які так корисні для нашого організму. Риба знижує ймовірність захворювання на ішемію, знижує холестерин;

Молоко та молочні продукти – джерело кальцію, яке зміцнює наші кістки, волосся та нігті. І якщо цільне молоко фахівці рекомендують лише дітям та вагітним жінкам, то кисломолочні продукти корисні без винятку всім, адже вони нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту;

Гречка – джерело заліза та безлічі інших важливих мікроелементів. Гречка зміцнить імунітет, покращить склад крові, збагатить організм корисними речовинами;
Перелік корисних продуктів харчування продовжує зелений чай – рятівник при ризику виникнення інсультів та проблемах з імунітетом. Звичайно, слід вибирати тільки якісний чай, в якому не містяться хімічні добавки;

Льняне масло – лідер за вмістом таких корисних речовин, як ненасичені жирні кислоти, а саме Омега 3 і Омега 6;

Мед – чудовий природний замінник цукру. Мед чудово допомагає не тільки при застудах, але і для нашої серцево-судинної системи;

Кіноа – зернове, джерело білка, що виводить холестерин та жири, є «повільним вуглеводом»;

Буряк – унікальний овоч, оскільки в ньому міститься безліч дуже рідкісних корисних речовин. Буряк підвищує потенцію, корисна для хорошої роботи мозку та кровообігу;

Коричневий рис – джерело клітковини, допомагає роботі шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, знижує відсоток захворювання на онкологію та сечокам’яну хворобу;

Артишок – овоч, багатий на клітковину і Вітаміном С. Артишоки – подарунок для вашого травного тракту;

Кавун – найсмачніші ягоди, що містять лікопін, що сприяє розвитку онкології та серцево-судинних захворювань. І ще, у складі кавунів майже знайти жирів;

Банани – природний антидепресант. Містять Вітаміни А, В6, С, мають проносні властивості;
Рейтинг продуктів харчування за корисністю завершують оливки – і зелені, і чорні оливки є джерелом корисних організму людини елементів, таких як Вітамін Е та залізо. Не забудьте про оливкову олію гарної якості, яка також має всі ці властивості.

Виявляйте турботу про себе, частіше посміхайтеся і БУДЕТЕ ЗДОРОВИ!

ТОП-5 найкорисніших продуктів

Чим харчуватися, щоб залишатися у чудовій формі у будь-якому віці? У сьогоднішній добірці ми зібрали супер продукти та способи їх приготування, які якісно покращать Ваш раціон.

Хочете зменшити ризик розвитку ракових клітин, знизити темпи старіння, контролювати артеріальний тиск — включіть у свій раціон мигдаль.

Вітамін Е покращує захисну силу клітин, допомагає запобігти розвитку серцевих захворювань та хвороби Альцгеймера.

Неповторний смак, а також високий вміст корисних жирів та протеїнів роблять мигдаль ідеальним перекушуванням під час навчання чи роботи – він швидко вгамовує почуття голоду та допомагає підвищити ефективність розумової діяльності. Тим більше його так просто взяти з собою!

Корисні поради:

Не перестарайтеся – пара невеликих жменей на день відмінно доповнить ваш раціон, а ось неконтрольоване вживання горіхів може зайво збільшити кількість калорій, які Ви споживаєте.

Без добавок — віддайте перевагу здоровому снеку без штучно доданих солі та цукру, тому продукт принесе максимальну користь Вашому організму.

Плануєте вагітність або вже чекаєте малюка – почніть вживати авокадо.

Високий вміст фолієвої кислоти благотворно позначиться на формуванні нервової системи майбутнього малюка та покращить Ваш настрій.

Особливістю авокадо є великий вміст калію, що знижує кров’яний тиск і знижує ризик серцевих нападів.

Крім того, цей продукт здатний творити справжні дива у поєднанні з іншими продуктами!

Корисна порада:

Додайте авокадо в салат чи соус, і Ваш організм зможе отримати максимальну користь від усіх інгредієнтів! Завдяки корисним жирам, що містяться в авокадо, вітаміни А, D, Е, якими рясніє багато овочів, поглинаються нашим організмом значно краще.

Бажаючим продовжити молодість варто звернути увагу на лосось. Жирні омега-3 кислоти допоможуть уникнути вікових проблем із пам’яттю, концентрацією уваги. Калій, що міститься в лососі, сприяє зміцненню кісток, благотворно впливає на нашу серцево-судинну систему. Вітаміни В6 і В12, що також удосталь містяться в рибі, підтримають красу шкіри і волосся.

Лосось може стати чудовою альтернативою м’ясних страв. Високий вміст білка не дасть залишитись голодним навіть вимогливому чоловікові, а простота та мінімальний час, необхідний для приготування, переконають розумних господарок зробити лосось невід’ємною частиною щотижневого меню.

Корисні поради:

При покупці краще віддати перевагу диким сортам лосося, а не вирощеним на фермах.

Найкраще приготувати рибу на пару або запекти в духовці. Відмовтеся від зайвої олії та жирних вершкових соусів. Використовуйте як спецію свіжий лимонний сік, який підкреслить смак лосося і додасть родзинку кожній страві.

Можливість застосування лимона на кухні – нескінченні. Він може служити приправою для м’ясних і рибних страв, стати основою соусу, лимон стане пікантною начинкою для випічки або допоможе Вам приготувати різні домашні лимонади!

Черговим аргументом за часте використання лимона у нашому раціоні є його корисні властивості. Сонячні цитрусові плоди передусім багаті на вітамін С, а також цитрин. Разом вони позитивно впливають на обмін речовин, відновлювальні процеси в організмі. Антисептичні властивості лимона використовують упродовж століть, корисний цитрус допомагає боротися з інфекціями та відновлювати сили після хвороби.

Корисні поради:

Використовуйте лимон замість солі. Він урізноманітнить смак звичних страв і зробить їх кориснішими. Збризкайте соком лимона м’ясний або рибний стейк, додайте його в салат, відмовившись або зменшивши кількість шкідливої ​​солі.

Склянка води з часточкою лимона стане чудовим початком дня, він допоможе організму прокинутися і додасть бадьорості.

1. БРОККОЛІ

Багато хто відверто вважає цей овоч нудним і не вартим уваги. Особливо чоловіки. А тим часом броколі приписують майже чарівні властивості.

Чи знали Ви, що цей різновид капусти допомагає боротися з раковими клітинами? При вживанні броколі в їжу виділяється особлива речовина – сульфорафан – яка активно бореться із зростанням недоброякісних клітин.

Брокколі має й антибактеріальні властивості, активно бореться з інфекціями. Завдяки кальцію та калію зміцнює наш скелет та судини.

Корисні поради:

При покупці віддавайте перевагу свіжим суцвіттям темно-зеленого кольору — вміст корисних речовин у них буде вищим порівняно з блідими побратимами.

Намагайтеся вживати брокколі після мінімальної температурної обробки. Так овочі збережуть максимальну користь.

Ставте ЛАЙК і ПІДПИСАЙТЕСЯ на канал, щоб бачити наші публікації у стрічці!

20 найкорисніших продуктів на Землі

Imgur.com розкриває секрети найкорисніших у світі продуктів.

Шпинат добре вгамовує голод і насичує організм, не додаючи зайвих калорій. Він багатий на антиоксиданти, які борються з вільними радикалами. Також ви маєте своє тіло на клітинному рівні. У шпинаті міститься більш добова доза вітаміну А, подвійна добова доза вітаміну К і добова доза фолієвої кислоти.

2. Ягоди годжі

Ягоди годжі підвищують імунітет і борються з вільними радикалами, які отримують зі стресового навколишнього середовища та напівфабрикатів, які не дають достатнього харчування для тіла. Також ці чарівні ягоди допомагають боротися зі втомою. У них міститься 170% добової дози вітаміну А, 20% вітаміну С та 4 г протеїну, що досить багато для фрукта.

Цей продукт містить велику кількість Омега-3 і протеїну. Споживання лосося покращує пам’ять та знижує ризик хвороби Альцгеймера. Також покращується стан шкіри та волосся. Лосось містить 9% вітаміну А, 13% вітаміну В1, 20 г протеїну та 42% нікотинової кислоти.

Авокадо є джерелом корисних мононенасичених жирів. Ці жири допомагають худнути, до того ж ви довше не захочете їсти. Каротиноїди, що містяться в авокадо, покращує здоров’я очей, до того ж авокадо допомагає контролювати рівень цукру в крові. У цьому продукті міститься 10 г мононенасичених жирів, 16% вітаміну В6 та 22% фолієвої кислоти.

З цього продукту ви отримуєте якісний протеїн без холестерину та жиру. Також він є джерелом розумних вуглеводів, які не перетворюються з часом на жир. Все це робить квіною чудовим продуктом для тих, хто мріє схуднути. У ній міститься всього 1,9 г жирів, 10% фолієвої кислоти, що допомагає тримати серце в хорошому тонусі, і 4,4 г протеїну, що є досить високою цифрою для злакових.

6. Брокколі

Брокколі – хороше немолочне джерело кальцію. Також у ньому міститься денна доза вітаміну C, що дозволить довше не захворіти. Вітамін K корисний для кісток. Брокколі відмінно впливає на здоров’я очей, серця, а також знижує ризик виникнення раку. У ньому міститься 150% вітаміну С, 10% вітаміну В6.

Мигдаль часто радять фітнес-тренери для харчування м’язів, проте є безліч інших позитивних моментів, що дозволяють включати його до свого денного раціону. Він запобігає ризику інфаркту і знижує рівень холестерину в тілі. Також мигдаль – джерело корисних жирів, завдяки чому ваш мозок працюватиме краще. Якщо ми вас все ще не переконали, він корисний для кісток та зубів. Мигдаль містить 20% заліза, 21 г протеїну, 59% вітаміну В2.

Бор, що міститься у буряках, допоможе вам вдихнути свіжий струмінь у своє сексуальне життя. Також ви відчуєте, як наповнює вас енергія. Крім іншого, це харчування для мозку та спосіб знизити тиск. Завдяки величезній кількості вітамінів і мінералів, що містяться у буряках, можна додавати їх у свої смузі, щоб відчути насичення без шкоди для фігури. У буряках міститься 27% фолієвої кислоти, 6% магнію, 8% вітаміну С.

Список корисних властивостей батата нескінченний, але деякі з них варто відзначити особливо: батат попереджає інфаркт, дозволяє зберегти молодість шкіри, заспокоює, підтримує імунну систему, енергію, а також містить антиоксиданти, що борються із вільними радикалами. Саме тому батат входить до списку найкорисніших для здоров’я продуктів. Він містить 384% вітаміну А, 33% вітаміну С, 2 г протеїну.

Томат привертає так багато уваги, тому що це найкрутіший продукт, коли йдеться про здоров’я. Він знижує ризик захворювання на рак, а також, якщо є томати щодня, це допоможе боротися із серцевими захворюваннями. Це відбувається завдяки лікопіну, що міститься в цьому овочі, а також великій кількості вітамінів і мінералів. У томаті міститься 17% вітаміну А, 23% вітаміну С, 5% вітаміну В6.

Причина популярності калі в тому, що вона дозволяє швидко і надовго відчути насичення, не додаючи при цьому калорій. У ній не містяться жири, зате є велика кількість клітковини, а також заліза та вітаміну К. Антиоксиданти, що містяться в калі, мають на організм протизапальну дію, що запобігає розвитку певних хвороб. Також вона підтримує лужний баланс. У калі міститься подвійна добова доза вітаміну А, подвійна доза вітаміну С, 4,3 г протеїну.

Якщо ви стежите за своєю вагою, ви можете зробити малину своїми щоденними ласощами, не жертвуючи своєю дієтою, адже в ній міститься мала кількість жирів і велика кількість клітковини. Але й крім підтримки ваги, малина містить безліч позитивних властивостей, наприклад, антиоксиданти дозволяють боротися зі шкодою, що доставляється вільними радикалами, а також покращують загальний стан організму. Якщо у вас артрит, вам безперечно варто підвищити вживання малини, тому що вона має протизапальні властивості, що надають позитивний ефект на захворювання подібного роду. У малині міститься 44% вітаміну С, 2% кальцію, 4% заліза.

13. Чорна квасоля

Загальновизнано, що фрукти та овочі містять антиоксиданти. Дивно, але вони містяться також і у чорній квасолі. Загалом непогано додати боби до своєї дієти, тому що це вуглеводи, які довше перетравлюються і дозволяють відчувати насичення набагато довше. До того ж вони стабілізують рівень цукру в крові. Це незамінний продукт для тих, хто має ризик захворіти на діабет. До того ж, квасоля допомагає знизити вагу. Вона також містить клітковину, що покращує травлення. Чорна квасоля містить 6% кальцію, 8,2 г протеїну, 0,3 г жирів.

14. Мускусна диня

Основна користь дині – у вітамінах, що містяться в ній, особливо вітаміні А і С. Вони є потужними антиоксидантами, завдяки яким ми виживаємо в стресових умовах сучасного світу. До того ж, диня корисна для серця та легень, а також надає заспокійливий ефект. Також вона є природним джерелом енергії, що краще, ніж пити каву чи енергетичний напій. Диня містить 61% вітаміну С, 68% вітаміну А, 34 калорії та 0,2 г жирів.

15. Артишоки

Ваш організм закохається в артишоки з першого укусу, адже вони допомагають боротися з проблемами травлення, завдяки клітковині, що міститься в них. Також вони містять здорову дозу вітаміну С (20%). Крім іншого, в артишоках міститься 3,3 г протеїну та 5,4 г клітковини.

Хоча більшість людей люблять кавун і думають, що він корисний, тому що це фрукт, вони навіть близько не уявляють всі переваги поглинання цього цінного продукту. По-перше, він успішно конкурує з томатом за рівнем вмісту лікопіну, що запобігає серцевим та раковим захворюванням. По-друге, кавун – відмінне джерело вітамінів, що дозволяє боротися із вільними радикалами. По-третє, кавун не містить жирів, тому ви можете ласувати ним, не боячись набрати зайвих кілограмів. В кавуні міститься 11% вітаміну А, 14% вітаміну С та 0,1 г жирів.

17. Грейпфрут

Грейпфрут містить велику кількість вітаміну С та каротиноїдів. Це відмінний продукт для початку дня, адже він раз і назавжди позбавляється вільних радикалів. Якщо ви зробите такий сніданок частиною свого дня, це допоможе вам успішно боротися з раком та іншими прогресуючими захворюваннями. Грейпфрут містить 23% вітаміну А, 52% вітаміну С та 1,6 г клітковини.

Спаржа відмінно виводить алкоголь з організму і має сечогінні властивості, дозволяючи організму звільнятися від надлишків води та токсинів. Якщо є спаржу щодня, ви помітите її антивіковий ефект завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів. Антиоксиданти дозволяють знизити шкоду від вільних радикалів, завдяки чому ви зможете уникнути низку захворювань. Також спаржа живить мозок, що дозволяє ясно мислити. На 100 г продукту міститься 20% вітаміну А, 2,4 г протеїну, 2 г клітковини.

19. Морська капуста

Морська капуста має багато корисних властивостей. За вмістом кальцію цей продукт обганяє навіть молоко. І це ще не кажучи про величезний асортимент вітамінів та мінералів. Крім того, склад морської водорості відрізняється від складу наземних рослин, що дозволяє наситити організм безліччю зовсім інших фітохімічних елементів. У морській капусті міститься 369 мкг фолієвої кислоти, 145 мкг вітаміну К, 513 мкг натрію.

20. Капуста

Клітковина, що міститься в капусті, дозволить вашій травній системі працювати на повну котушку. Антиоксиданти дозволяють боротися із вільними радикалами, що виникають у результаті стресу. Якщо у вас проблеми з холестерином, вам безперечно варто звернути особливу увагу на капусту. Високий вміст глюкозинолатів дозволить запобігти раковим захворюванням. Капуста містить 61% вітаміну С, 11% фолієвої кислоти, 1,3 г протеїну.

Найважливіший топ: 24 найкорисніші продукти харчування на Землі

Ми вже давно звикли до того, що, завдяки широкому асортименту продуктів у магазинах та наявній інформації, у нас є можливість не просто вибирати аби якусь їжу, а їжу, яка корисна для нашого здоров’я.

Таких продуктів харчування , насправді, безліч – починаючи від овочів і фруктів і закінчуючи морепродуктами. Однак існують у світі продукти харчування, які є безумовними та незаперечними лідерами за своїми корисними для здоров’я якостями.

Йдеться про так звані суперфуди. Цей термін лише недавно почав входити в ужиток. Під ним маються на увазі ті продукти, які містять найбільшу кількість корисних мінеральних речовин і вітамінів серед усіх інших продуктів планети.

Звичайно, це не означає, що слід зациклюватись тільки на цьому переліку продуктів, відмовляючи собі в іншій їжі. Це означає лише те, що продукти, які представлені в даній статті, повинні стати обов’язковою частиною вашого раціону харчування (якщо ви, звичайно, бережете своє здоров’я).

Але навіть у випадку з такими корисними продуктами варто виявляти поміркованість (особливо з деякими з них – про це ви дізнаєтесь далі). Отже, пропонуємо до вашої уваги список із 24-ох найкорисніших продуктів харчування на планеті Земля.

Найкорисніші продукти харчування у світі

1. Шпинат

Написано чимало про численні позитивні властивості, які споживання шпинату на організм людини. І це справді так. Це один із тих продуктів харчування, в яких міститься найбільша кількість корисних поживних речовин.

І ще один важливий момент – цю рослину можна легко купити на будь-якому ринку та майже в будь-якому магазині за доступною ціною. Шпинат можна купити у свіжому вигляді у відділі овочів та фруктів. А можна придбати його й у замороженому вигляді.

Шпинат можна знайти у вигляді консервованої продукції. Єдине, що нам залишається робити – це не забувати регулярно вживати цей продукт для того, щоб дійсно відчути від цього максимальний позитивний ефект для свого здоров’я.

Користь від споживання шпинату

Шпинат починає діяти практично відразу ж, забезпечуючи організм енергією, а також допомагаючи наповнити ваш шлунок, причому не збільшуючи кількість споживаних калорій протягом дня. При цьому слід брати до уваги фітоживильні речовини (так звані фітонутрієнти).

Важливість і користь цих біокомпонентів рослинного походження у боротьбі з вільними радикалами, що викликають старіння клітин, складно переоцінити. Таким чином, споживаючи шпинат, ви живите свій організм на клітинному рівні, додаючи енергію, яка допомагає скидати вагу без зайвих зусиль.

Поживна цінність шпинату на 250 грам продукту (свіже зелене листя):

Вітамін А – 0,85 мг (2813 МО) – більше половини денної норми.

Вітамін К – 145 мкг – майже вдвічі більше за денну норму.

Сіль фолієвої кислоти – 58,2 мкг – саме стільки, скільки нам потрібно щодня.

2. Ягода годжі (дереза ​​звичайна)

Незважаючи на той факт, що ягода годжі культивується повсюдно, багато хто тільки зараз почав відкривати неймовірну користь цього продукту для людського організму. Рекомендуються до вживання сушені ягоди годжі.

Сушені, як родзинки, ягоди годжі – це корисніше, ніж купувати інші продукти, які їх містять у якомусь вигляді, або пити соки з ягід годжі. Цей продукт також чудово підходить для перекушування, що дозволяє без проблем протриматися від одного прийому їжі до іншого.

Ягоди годжі можна порівняти за впливом з енергетичними напоями, з тим лише застереженням, що останніми ми обманюємо наш організм. А ягоди годжі не лише поповнюють наші енергетичні запаси, а й привносять до систем нашого тіла безліч антиоксидантів.

Користь від вживання ягід годжі

Завдяки цим ягодам наша імунна система отримує певну підтримку навіть від однієї порції цього продукту. Ягоди годжі допомагають активно боротися з поширенням вільних радикалів, кількість яких збільшується через зовнішні агресивні дії.

На кількість вільних радикалів впливає також споживання харчових продуктів, що зазнали технологічної обробки, і не постачають поживні речовини організму. Дуже цінним для багатьох виявиться здатність ягід годжі справлятися з перевтомою.

Немає нічого дивного в тому, що сучасний світ вимагає від нас роботи на зношування. А тому вживання таких продуктів, як ягоди годжі, дозволяє нам, образно висловлюючись, збільшити цей самий час, за який організм зношується.

Поживна цінність ягід годжі на 30 г продукту (сушені ягоди – найбільш популярний продукт):

Вітамін А – 170% необхідної денної норми.

Вітамін С – 20% (не так багато, як у цитрусових, але теж непогано).

Білок – 4 г – дивовижна кількість білка для ягоди.

3. Лосось

Що робить цю рибу такою особливою, що її завжди згадують окремо від інших видів риби? Справа в тому, що м’ясо лосося краще за інших годиться як джерело поліненасичених жирних кислот ряду Омега-3. У цьому ця риба є цінним джерелом протеїну.

Багато хто також віддає перевагу ніжному (не такому рибному!) аромату лосося, що відрізняє його від інших видів риби. Можна лише позаздрити тим регіонам, де лосось є абсолютно звичною та звичайною повсякденною частиною раціону харчування.

Однак, як кажуть, далеко не всякий лосось однаково корисний! Однозначно варто обмежити вживання копченого лосося, тому що приготовлена ​​таким чином риба містить меншу кількість поживних елементів, якщо порівняти, наприклад, зі свіжозапеченим лососем.

Користь від споживання лосося

Для тих, хто приділяє чимало часу спортивній активності, лосось є незамінним продуктом, що забезпечує м’язову тканину необхідним протеїном. Не менш важливим моментом для людей є наявність кислот Омега-3.

Важливість цих кислот полягає в тому, що вони надають життєво необхідну підтримку нашій серцево-судинній системі загалом та серцю зокрема. А ось ще одна явна користь – Омега-3 значно покращує мозкову активність та пам’ять.

Головна користь тут не так у тому, що вам тепер легше запам’ятовуватиме поезію (хоча і це теж!), скільки в тому, що Омега-3 знижують ймовірність розвитку такого дегенеративного захворювання, як хвороба Альцгеймера. Крім того, ці кислоти покращують зовнішній вигляд вашої шкіри та волосся.

Поживна цінність лосося на 100 г продукту:

Вітамін А – 9% від денної норми.

Вітамін В 1 – 13% від необхідної денної норми (дуже корисно для серця).

Протеїн – 20 гр – відмінне джерело протеїну навіть для тих спортсменів, які працюють з підняттям ваги.

Вітамін РР – 42% від необхідної денної норми (дуже корисний для шкіри та здоров’я волосся).

Найкорисніша їжа

Якщо ви ще не змусили себе приєднатися до армії шанувальників авокадо, вам слід скоріше це зробити – ви і так втратили багато часу! Останнім часом цей продукт стає все доступнішим і популярнішим у відділі овочів та фруктів.

Авокадо представляє особливу цінність (по суті, незамінний) для тих, хто дійсно схиблений на здоровому харчуванні. До речі, для новачків може представляти певну складність вибір правильного авокадо (та ще його необхідно з’їсти до того, як цей плід зіпсується).

При цьому зовсім не обов’язково є авокадо кожного божого дня, щоб ваш організм відчув користь від цього продукту. Якщо ви почнете додавати авокадо у своє меню двічі на тиждень (та хоча б один раз для початку!), цього буде цілком достатньо для чудового старту.

Користь від вживання авокадо

Одна з найбільш очевидних вигод від вживання авокадо (на неї посилаються найчастіше любителі цього продукту) полягає в тому, що цей плід є чудовим джерелом здорових мононенасичених жирів.

При цьому дуже важливо пам’ятати, що цей фрукт містить велику кількість рослинних жирів (на відміну від інших фруктів, де жирів значно менше чи ні). Ці жири стануть чудовою підмогою для тих, хто твердо має намір боротися із зайвою вагою.

Авокадо також дозволяє нам довше зберігати відчуття ситості (і це далеко не та ситість і не ті жири, які ми отримуємо, з’ївши чизбургер). Високий рівень каротиноїду позитивно впливає здоров’я очей. До того ж авокадо регулює рівень глюкози, що дозволяє уникнути критичних змін у той чи інший бік.

Поживна цінність авокадо на 100 г продукту (у сирому вигляді):

Мононенасичені жири – 10 гр – це означає, що приблизно 10% авокадо є так званим здоровим жиром.

Вітамін В 6 – 16% від того, що вам необхідно щодня для підтримки нормального обміну речовин.

Сіль фолієвої кислоти – 22% від необхідної денної норми (відмінна профілактика серцевих захворювань).

5. Кіноа

Кіноа, улюблена вже багато років вегетаріанцями зернова культура, набирає все більшої популярності як один з найздоровіших і найсмачніших продуктів. Кіноа часто стає складовою різних страв, а іноді і виступає як самостійна страва.

І навіть люди, які віддають перевагу цільнозерновим продуктам харчування, нерідко звертають свій погляд на кіноа (хоча ця культура і не дуже подобається тим, хто взагалі викреслив зернові зі свого раціону харчування).

Донедавна не багато хто розбирався в тому, як готувати цей продукт, оскільки його можна було купити далеко не скрізь. Зате зараз у вас є чудова можливість навчитися приготуванню кіноа, тому що його вже можна знайти в багатьох супермаркетах.

Користь від вживання в їжу кіноа

Завдяки вживанню в їжу кіноа наш організм отримує якісний білок без холестерину і жирів, які «проникають» в наш організм з продуктами тваринного походження. Водночас ми отримуємо так звані розумні вуглеводи, які не призводять до значного підвищення глікемічного індексу.

Завдяки цьому наш організм здатний засвоювати ці вуглеводи поступово, що не призводить згодом до утворення жиру. Нарешті, цей продукт у принципі відрізняється досить помірним вмістом жиру.

Таким чином, ви можете включати кіноа у свій раціон харчування навіть тоді, коли активно дотримуєтеся плану схуднення. На додачу, кіноа дає відмінну можливість не перевищувати рівень споживаних калорій, якщо ви, звичайно, також стежите за цим.

Поживна цінність кіноа на 250 грам продукту:

Жири – 1,9 гр – низький рівень жиру та калорій роблять кіноа лідером серед дієтичних продуктів харчування.

Сіль фолієвої кислоти – 10% необхідної денної норми (корисно підтримки здоров’я серця).

Протеїн – 4,4 г – відносно високий рівень протеїну для зернових.

Брокколі як невід’ємна частина раціону здорового харчування став все частіше з’являтися в нашому меню. Іноді його використовують для того, щоб буквально оздоровити кожен конкретний прийом їжі.

Брокколі має відмінну здатність зберігати свої корисні властивості, за умови, звичайно, що ви не посмажили його в олії або не занурили в топлене сало. Його необхідно обдати окропом, щоб цей продукт зберіг свою поживну цінність настільки, наскільки це можливо.

І якщо у вас виникла думка придбати брокколі, то варіантів, в якому вигляді продається ця корисна рослина, не так вже й багато: найчастіше ви можете купити її у сирому вигляді у відділі овочів та фруктів або у замороженому вигляді.

Користь від споживання брокколі

Клітковина, яка міститься в броколі, дуже сприятливо впливає на нашу травну систему. Крім того, броколі є чудовою альтернативою молочним продуктам з погляду вмісту необхідного для організму кальцію.

Що ж до вітаміну С, то вистачає лише однієї порції брокколі, щоб ви отримали денну норму цієї речовини. І це чудова новина, тому що саме завдяки цьому у нас з’являється шанс зміцнити свій імунітет, уникнувши багатьох захворювань.

Брокколі також містить кілька вітаміну К. Можливо, його не так багато, щоб він зіграв ключове значення для зміцнення наших кісток. Але його цілком достатньо для наших очей та серця. Крім того, він відіграє важливу роль у профілактиці ракових захворювань.

Поживна цінність брокколі на 100 г продукту:

Вітамін С – 150% від нашої денної норми, тобто можна не перейматися іншими джерелами даного вітаміну.

Вітамін В 6 – 10% від того, що необхідно для регулювання обміну речовин протягом дня.

Клітковина – 2,6 гр – можливо, не так вже й багато, але це вже десята частина від денної норми.

Найкорисніший горіх

Почнемо з того, що мигдаль є відмінним продуктом для перекушування між їдою. Він дає вам відчуття насичення, а також заряджає енергією. Цей продукт особливо корисний зранку, коли вам потрібний стартовий сплеск енергії для початку дня.

Коли ви вибираєте мигдальний горіх, дуже важливо купувати чистий продукт; іншими словами, в жодному разі не купуйте мигдаль, до якого було додано певну кількість солі, або який був прожарений з додаванням олії.

Мигдаль повинен бути просушений на сухій сковороді або деку. Також корисні сирі горіхи. Але тут дуже важливо не переїсти даного продукту, оскільки він справді дуже смачний і ситний. Коли ви починаєте їсти мигдаль, може настати “ефект насіння” – від нього буде важко відірватися.

Користь від вживання мигдалю в їжу

Мигдаль дуже часто радять тим, хто займається фітнесом чи просто ходить до тренажерної зали. Ці горіхи є чудовим способом харчування для вашої м’язової тканини. Існує також ряд інших корисних властивостей, завдяки яким мигдаль має стати частиною щоденного меню.

Мигдальні горіхи мають прекрасний і яскраво виражений профілактичний вплив, що знижує ймовірність серцевого нападу. Цей чудовий продукт здатний значно знижувати рівень холестерину низької щільності (поганого холестерину), що виробляється організмом.

На додачу, мигдальні горіхи є чудовим джерелом так званих здорових жирів. Завдяки цьому мигдаль здатний надавати сприятливий вплив на функціонування нашого мозку. Також цей продукт корисний для зміцнення зубів та кісткової тканини.

Поживна цінність мигдалю на 100 грам продукту (сирий мигдаль):

Залізо – 20% від того, що рекомендовано на день (особливо корисно при залізодефіцитній анемії).

Протеїн – 21 гр – відмінно сприяє зростанню про сухих м’язів.

Вітамін В 2 – 59% від того, що вам потрібно протягом дня, щоб поповнити запаси енергії.

8. Буряк

Що може бути простіше за буряки? Тим часом буряк – це унікальний продукт, тому що він містить речовини, які містяться в ній і тільки в ній! У першу чергу йдеться про червоні буряки, причому, не тій, що продається в маринованому вигляді, що використовується для класичного грецького салату.

Є один нюанс, який багатьох зупиняє від того, щоб часто вживати буряки. Справа в тому, що червоні буряки досить довго варяться, а це дуже незручно, враховуючи сучасну тенденцію до скорочення часу, що витрачається на приготування їжі. Та й у принципі люди розглядають буряки, скоріше, як інгредієнт, а не окрему страву.

Насправді все не так страшно – і буряк не так довго готується, і безліч різних рецептів існує (ви можете легко знайти їх в інтернеті – наочних і корисних). Іншими словами, користь від буряка для здоров’я варта і ваших зусиль та витраченого часу!

Користь від споживання буряків

Чи знаєте ви, що бір, який міститься в червоному буряку, здатний значним чином підштовхнути вашу сексуальність, оскільки він впливає на рівень тестостерону та естрогену. Та й у принципі цей елемент дає відчуття бадьорості та припливу енергії.

Вживаючи буряки в їжу регулярно, ви надає величезну послугу своєму мозку – і не тільки тому, що цей продукт забезпечує його необхідними поживними речовинами. Справа в тому, що буряк відіграє важливу роль у регулюванні кров’яного тиску.

Буряк містить широкий спектр вітамінів та мінералів. Саме тому з цієї овочевої культури рекомендується робити овочеві коктейлі. Вживання їх на постійній основі дозволить вам підтримувати необхідний рівень поживних речовин в організмі, причому, без зайвих жирів і калорій.

Поживна цінність буряків на 250 г продукту:

Сіль фолієвої кислоти – 27% від того, що нам необхідно щодня для профілактики раку та серцевих захворювань.

Магній – 6% від того, що потребує щодня організм для підтримки необхідного рівня енергії.

Вітамін С – 8% від щоденної норми, а тому необхідно вживати й інші продукти цього списку, щоб компенсувати потребу в цій речовині.

9. Солодка картопля (батат)

Солодка картопля – це дуже корисна кормова культура, яка має давню світову історію вживання в їжу серед багатьох народів світу (хоча й вважається, що вона прийшла до нас із Перу та Колумбії).

Перше, за що його люблять господині, то це за простоту приготування. І навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати, вже бульби цієї рослини вам точно вдасться приготувати (навіть якщо це буде експеримент). Крім того, він дуже ситний і містить безліч вітамінів.

Батат також є джерелом клітковини, яка вважається необхідною для нормального травлення. Солодку картоплю можна додавати до інших страв; його можна їсти сирим, готувати з нього каші, повидло та безліч інших страв.

Користь від споживання солодкої картоплі

Корисних властивостей у батата для людського організму чимало, проте найвідомішими є такі характеристики: солодка картопля знижує ризик серцевого нападу, дозволяє зберігати молодість шкірного покриву.

Крім того, цей продукт є чудовою підмогою для нормалізації роботи імунної системи, а також здатний заряджати наш організм бадьорістю та енергією при регулярному вживанні їжі.

Батат забезпечує людський організм різними антиоксидантами, які допомагають уникати численних порушень здоров’я, викликаних збільшенням кількості вільних радикалів. Ось чому солодка картопля незмінно включають у подібні списки незалежно від країни та кліматичних умов.

Поживна цінність солодкої картоплі на 100 г продукту:

Вітамін А – 384% – практично в чотири рази вище рекомендованої денної норми!

Вітамін С – 33% кількості цього потужного антиоксиданту, необхідного для нашого організму.

Протеїн – 2 гр – чудове джерело рослинного білка.

Найкорисніший овоч

10. Помідор

Немає сенсу заперечувати той факт, що більшість людей знають про корисні властивості помідора для здоров’я людського тіла. І чим більше досліджень здійснюється у світі, спрямованих на вивчення цього овоча, тим вищим стає рейтинг томату серед найздоровіших продуктів харчування.

Не можна назвати лише одну причину, через яку варто вживати помідори в їжу, тому що всі наявні причини є рівноцінними за важливістю для нашого здоров’я. Крім іншого, це дуже зручний продукт харчування, який знайшов найширше використання у кулінарії.

Помідори можна класти в салат, готувати різні соуси; можна навіть просто закинути томати в блендер, щоб потім приготувати фруктовий або овочевий смузі. А от від вживання кетчупів варто утриматися, незважаючи на те, що в їх основі теж є помідори.

Користь від споживання помідора

Причина, через яку помідор настільки поважаємо в кулінарії більшості країн, а також постійно рекомендуємо фахівцями з правильного харчування, більш вагомі. Почнемо з того, що помідор є профілактичним засобом ракових захворювань.

Регулярне вживання помідорів в їжу завдяки поєднанню мінералів і вітамінів є також чудовою підмогою у справі профілактики серцево-судинних захворювань. Міститься в помідорі і цілий спектр найбільш популярних нашим організмом фітонутрієнтів.

Один із головних антиоксидантів помідора, який, як вважається, відіграє ключову роль у справі боротьби з розвитком ракових захворювань, це лікопін. Його особливість полягає в тому, що лікопін стає навіть кориснішим у приготовлених помідорах, ніж у сирих овочах.

Поживна цінність помідорів на 100 г продукту:

Вітамін А – 17% від денної норми цього ефективного антиоксиданту.

Вітамін С – 23% від щоденної норми.

Вітамін В 6 – 5% від денної норми цієї речовини, що допомагає засвоєнню їжі.

11. Браунколь (кучерява капуста або калі)

Протягом тривалого часу люди особливо не робили відмінності з погляду корисності для здоров’я між кучерявою капустою та шпинатом. Однак браунколь однозначно заслуговує на окреме місце в переліку найздоровіших продуктів харчування на планеті.

І нехай ця капуста не так поширена, як шпинат, калі поступово стає дуже популярною культурою повсюдно завдяки своїм корисним властивостям. У деяких куточках планети кучеряву капусту взагалі вважають найголовнішим з погляду важливості для здоров’я продуктом харчування.

Кале можна використовувати як гарнір, тобто так само, як і шпинат. Завдяки широкому спектру вітамінів, що містяться в капусті, цей продукт часто рекомендують як компонент смузі. А деякі і зовсім воліють калі всієї іншої зелені через те, що їм подобається смак цієї капусти, що не утворює качан.

Користь від споживання кучерявої капусти

Одна з важливих причин, з яких калі набирає повсюдну популярність у кулінарії, це те, що даний продукт чудово насичує без зайвих калорій або жирів (на калі варто звернути увагу тим, хто намагається схуднути!).

Браунколь містить достатню кількість клітковини, заліза та вітаміну К. Завдяки наявності останнього антиоксиданту, кучеряву капусту часто можна рекомендувати в їжу з метою забезпечення протизапального ефекту.

При цьому йдеться не тільки про профілактичну дію – калі допомагає значно зменшити симптоми, що супроводжують різні запалення. Цей продукт безпосередньо протидіє низці різних хвороб, а також допомагає відновити та підтримувати необхідний рівень лугу в організмі.

Поживна цінність калі на 100 г продукту (у сирому вигляді):

Вітамін А – 206% – подвійна порція від денної норми.

Вітамін С – 134% – удвічі більше, ніж потрібно протягом дня.

Протеїн – 4,3 гр – чудове джерело рослинного білка.

12. Малина

Ягоди в принципі є відмінним джерелом антиоксидантів, проте малина цінується найбільше через їх високу концентрацію. До того ж, вона чудово зберігається протягом усього року, якщо заморозити цей продукт.

Малина може бути важливим учасником різних кулінарних ансамблів. Цю ягоду можна їсти окремо, а можна зробити її незмінним інгредієнтів ваших смузі, так як малина – це просто джерело вітамінів та мінералів.

Малину люблять діти, проте досить важко в деяких регіонах знайти ці ягоди за схожою ціною навіть у сезон (не кажучи вже про імпортну коліровану малину!). Однак користь цього продукту така велика, що має сенс не економити на своєму здоров’ї.

Користь від вживання малини

Для тих, хто ревно стежить за відхиленням стрілки на своїх вагах, малина є незамінним продуктом через низький вміст жиру, а також високий вміст клітковини. При цьому нічого особливо міняти в дієті не потрібно.

Але навіть якщо вас не сильно турбує проблема зайвої ваги (можливо через її відсутність), вживання малини в їжу є відмінним способом доставки різних антиоксидантів в організм, які допомагають чинити опір вільним радикалам.

Малина як здоровий продукт харчування підтримує нормальний стан організму в цілому. Цю ягоду можна окремо рекомендувати тим, хто страждає від артриту, оскільки регулярне її вживання допомагає боротися із запальними процесами.

Поживна цінність малини на 100 г продукту:

Вітамін С – 44% від нашої денної норми. Лише одна малина може допомогти забезпечити денну норму цієї речовини.

Кальцій – всього 2% від денної норми (зате можна їсти менше за молочку).

Залізо – 4% – не так багато, але його можна компенсувати за допомогою інших продуктів із цього списку.

Здорові продукти харчування

13. Боби гіацинтові

Гіацинтові боби (їх ще називають долихос або просто чорними бобами) – це єдині бобові, гідні того, щоб їх включили до цього списку найздоровіших продуктів на планеті. Це один із найдавніших видів цієї культури.

Чорні боби використовувалися в мексиканській та іспанській кухні протягом багатьох сотень років. Незважаючи на це лише відносно недавно весь світ відкрив для себе корисні властивості гіацинтових бобів.

Тепер долихос є популярною стравою у багатьох ресторанах. Використовуйте гіацинтові боби і у своєму раціоні харчування, оскільки це допоможе вам не тільки урізноманітнити своє меню, але й виключити з нього менш корисні продукти харчування.

Користь від споживання гіацинтових бобів

Вважається цілком природним, що фрукти та овочі є джерелом антиоксидантів. Однак той факт, що чорні боби також містять чимало цих речовин, викликає подив. Долихос у принципі може стати частиною будь-якого раціону харчування, як джерело «правильних» вуглеводів.

Ці вуглеводи засвоюються повільніше, тому довше зберігається відчуття ситості. Як наслідок, цей продукт дозволяє стабілізувати рівень цукру в крові. Це дуже важливий момент для людей, які страждають від діабетичного захворювання.

Окрім іншого, гіацинтові боби є незамінним продуктом харчування для тих, хто бореться із зайвою вагою. Долихос також містить клітковину, яка допомагає регулювати процеси, що нормалізують роботу нашої травної системи.

Поживна цінність гіацинтових бобів на 100 г продукту:

Кальцій – 6% – альтернативне молочним продуктам джерело кальцію.

Протеїн – 8,2 г – ще один спосіб поповнити запас протеїну за допомогою рослинних білків.

Жири – 0,3 гр – низький вміст жирів буде корисним тим, хто змушений контролювати свою вагу.

14. Мускусна диня (канталупа)

Зважаючи на те, що йдеться про різновид дині, деякі помилково вважають, що мускусна диня – це висококалорійний продукт, якого слід уникати. Насправді все не так страшно, і канталупа варта бути включеною до цього списку.

Нині мускусну диню можна купити практично скрізь. Стиглість цього продукту при покупці визначають так само, як і стиглість інших видів дині. Також мускусна диня доступна у сушеному вигляді у відділі сухофруктів.

Існує велика кількість рецептів для приготування м’язової дині. З’явиться можливість купити таку в магазині – сміливо беріть, вона у вас не зіпсується. Головне – не давати їй довго лежати після того, як ви відрізали від дині перший шматок.

Користь від споживання мускусної дині

Найголовніше, чому ви повинні постаратися регулярно включати даний продукт у свій раціон харчування – це кількість вітамінів, яка міститься в мускусній дині. Окремої згадки стоять вітаміни А і С, яких найбільше у канталупі.

Ця диня є відмінним джерелом інгібуючих процесів окислення антиоксидантів. Саме ці речовини є насущно необхідними для життя кожної людини, особливо на тлі негативного впливу довкілля сучасного світу.

Мускусна диня також є корисною для здоров’я серця та легень. Цей продукт заспокійливо діє нервову систему. Він є джерелом природної енергії. Як і у випадку з ягодами годжі, мускусною динею сміливо можна замінювати каву чи енергетичні напої.

Поживна цінність мускусної дині на 100 г продукту:

Вітамін С – 61% від того, що нам потрібно щодня. Варто поєднувати з різними фруктами.

Вітамін А – 68% від денної норми, що більше, ніж у багатьох інших джерел цієї речовини.

Калорії – 34 калорії – про менше можна і не мріяти.

Жири – 0,2 гр – цей продукт включають до багатьох дієтичних програм.

15. Артишок іспанська

Артишок – це далеко не найзвичніший продукт для нашого споживача. Хоча ця багаторічна овочева рослина і росте в Європі, батьківщиною її вважається Азія. У багатьох країнах артишок подається в ресторанах як такий собі аперитив.

Однак, щоб отримати для здоров’я ту користь, яку артишоки можуть надати, їх слід вживати в цільному вигляді. Їстівною є вся квітка, включаючи нижню частину м’якоті. Його можна, наприклад, додавати до салатів або готувати з соусами.

Наразі стало можливим купити артишоки у супермаркетах поряд із звичайними салатами, овочами та фруктами. Також доступні консервовані варіанти цього продукту. Однак у цьому випадку слід уважно вивчити етикетку, щоб виключити той продукт, маринад якого додано занадто багато солі.

Користь від вживання артишоків

Складно сказати, чи сподобається вам смак артишоків з першого разу, проте можна сміливо стверджувати, що вашому організму він припаде до смаку. Цей продукт здатний допомогти буквально у всіх випадках порушення травлення завдяки клітковині, що містить в ньому.

Артишок також містить досить багато вітаміну С, якого, втім, недостатньо для того, щоб відповідати денній потребі в цій речовині. Регулярно вживаючи артишоки в їжу, можна досягти зниження рівня холестерину.

В артишоках міститься така речовина, як цинарин, що рекомендується людям похилого віку. Корисні властивості артишоку як засіб боротьби з атеросклерозом підтверджені низкою клінічних випробувань (не кажучи вже про користь, яку приносять ліки на його основі).

Поживна цінність артишоків на 100 г продукту:

Вітамін С – 20% від денної норми дорослої людини.

Протеїн – 3,3 гр – ще одне відмінне джерело рослинного білка.

Клітковина – 54 гр – п’ята частина від того, що потрібно нам щодня.

Найкорисніші ягоди

16. Кавуни

Зазвичай не так просто зустріти людину, яка взагалі не любить кавуни; ця однорічна рослина, морфологічна схожість з ягодою якої відзначають вчені, зазвичай подобається практично всім, особливо дітям.

Але хто б міг подумати, що ці літньо-осінні ласощі є одним з найкорисніших продуктів у світі? Адже так буває далеко не завжди, коли йдеться про солодкі на смак речі. Проте кавун містить безліч корисних речовин (легше сказати, чого там немає!).

І все ж таки: при вживанні кавуна в їжу дуже важливо не переборщити. І зовсім не через навантаження на сечовий міхур, а через вміст цукрів, що легко засвоюються. Велика кількість стиглого кавуна здатна негативно вплинути на рівень інсуліну у вашій крові.

Користь від споживання кавунів

Враховуючи повальне захоплення кавунами в сезон їхнього дозрівання, можна з упевненістю вважати, що це справді корисний продукт. Але що ж у ньому такого гарного нашому здоров’ю? Якщо ви не знали, рівень лікопіну у кавунів вищий, ніж у томатів.

Цей факт вже робить кавун потужною зброєю проти ризику розвитку серцевих захворювань та ракових пухлин. Крім цього, кавун є джерелом багатьох інших вітамінів, які ефективно перешкоджають швидкому старінню клітин організму.

Кавуни практично не містять жирів, так що ви можете їсти їх без почуття провини, перебуваючи навіть на найсуворішій дієті (зважаючи на попередження щодо цукрів, висловлене раніше). Є в кавунах також кальцій, магній, натрій та інші мікроелементи.

Поживна цінність кавунів на 100 г продукту:

Вітамін А – 11% – цілком помітна кількість, яку не варто нехтувати.

Жири – 0,1 гр – практично «знежирений» рослинний десерт.

Грейпфрут практично завжди цінувався як елемент здорового раціону харчування, за що цей вид цитрусових і був включений до переліку продуктів харчування, рекомендованих людям, які перенесли операції на серці.

Але є у цього плоду безліч інших корисних властивостей, через які його можна сміливо використовувати у своєму меню не тільки як певний десерт, але і як елемент повноцінного сніданку, і навіть як перекус між основними прийомами їжі.

Грейпфрути не лише корисні. Вони вільно продаються на ринках та супермаркетах поряд з іншими фруктами. Вони добре поєднуються і з іншими фруктами, які, незважаючи на те, що не потрапили в цей перелік, також приносять відому користь організму.

Користь від вживання грейпфрутів

Високий рівень вітаміну С та каротиноїдів – вже за одне за це грейпфрути коштують тих грошей, які ми за них віддаємо. Причина, через яку ці цитрусові вважаються відмінним елементом сніданку, полягає в тому, що вони протистоять усім вільним радикалам, які є у нас.

Якщо грейпфрути стануть регулярною частиною щоденного раціону харчування, шанси протистояти розвитку серцево-судинних захворювань значно підвищуються. Їжте їх щодня, і тоді ви зможете протистояти різним дегенеративним захворюванням та виникненню ракових пухлин.

Поживна цінність грейпфрутів на 100 г продукту:

Вітамін С – 52% – майже половина денної норми цього корисного антиоксиданту.

Клітковина – 1,6 гр – вважається досить непоганим джерелом корисної для травлення клітковини.

18. Спаржа

Спаржа – це багаторічна рослина. У їжу вживаються молоді пагони цієї овочевої культури, які характеризуються значним вмістом корисних мінеральних речовин та вітамінів. Саме завдяки їм спаржа просто повинна регулярно з’являтися на вашому столі.

Спаржа є чудовою другорядною стравою, що доповнює будь-які види м’яса (до речі, рекомендуємо пісні сорти) та риби. Смак цього продукту нагадує зелений горошок, тому звичний для багатьох наших консервативних їдоків.

Найкращий спосіб приготування спаржі із збереженням усіх поживних речовин – це спаржа на пару. Також її додають у супи, салати та багато дієтичних страв. Спаржа продається у сирому вигляді, але також доступна і у замороженому.

Користь від споживання спаржі

Спаржа – це чудовий продукт харчування, який здатний нейтралізувати різні токсини, які накопичуються організмом. Крім того, спаржа має сечогінний ефект, що також дозволяє виводити токсини та зайву рідину з організму.

Завдяки всьому різноманіттю вітамінів і мінеральних речовин, що містяться в спаржі, цей продукт має сприятливий вплив, який здатний уповільнити старіння організму – але тільки в тому випадку, якщо ви вживаєте її в їжу на регулярній основі.

Антиоксиданти, що містяться в спаржі, зменшують негативний вплив на організм, що надається вільними радикалами. Це дозволяє уникнути багатьох захворювань. Крім того, спаржа дуже корисна для мозку, оскільки містить необхідні для даного органу живильні елементи.

Поживна цінність спаржі на 100 г продукту:

Протеїн – 2,4 гр – гарне джерело рослинного білка.

Клітковина – 2 гр – здається, що не так багато, але й цим нехтувати не варто (тим більше на тлі інших корисних компонентів).

Найздоровіша їжа

Багато хто на дух не переносить морську капусту, поки не розкуштує даний продукт, що відрізняється вкрай корисними властивостями для здоров’я організму. Справді, ці бурі морські водорості більш звичні тим, хто завжди віддає перевагу морепродуктам.

Морську капусту зараз можна придбати практично у будь-якому супермаркеті. І це не дивно – люди все частіше купують цей продукт, як джерело корисних поживних речовин, різних макро- та мікроелементів.

Рекомендується купувати невелику кількість продукту, оскільки морська капуста досить недовго зберігається у холодильнику. Цей продукт особливо рекомендований для вживання в тих областях, де спостерігається значний дефіцит йоду у воді.

Користь від вживання морської капусти

Морська капуста – безперечно корисний продукт. При цьому кожна людина може знайти щось корисне для себе. Головне, це придбати справді морську капусту, а не харчові добавки з морських водоростей, якими намагаються замінити цей продукт.

Особливу увагу викликає кальцій, що міститься в морських водоростях – кількість даного елемента в морській капусті навіть більша, ніж у молочній продукції! Деякі кажуть, що цей продукт містить майже всі корисні речовини з таблиці Менделєєва.

У морській капусті дійсно міститься неймовірна кількість вітамінів та мінералів. Чимало їх у продуктах, які ростуть землі. Але оскільки цей продукт походить із морської води, він дещо відрізняється специфічністю фітонутрієнтів, корисних для здоров’я.

Поживна цінність морської капусти на 250 г продукту:

Сіль фолієвої кислоти – 396 мкгр – досить багато, тому не варто надто вже налягати на даний продукт.

Вітамін К – 145 мкгр – покриває всю денну потребу, тобто достатньо одного прийому морської капусти в день.

Натрій – 513 мгр – це робить продукт невідповідним для тих, хто дотримується малосольової дієти.

20. Качанна капуста

Йдеться про звичайну капусту, яка широко поширена у сільському господарстві по всьому світу. Незважаючи на те, що про користь даного продукту знали ще наші предки, навіть зараз різні дослідження відкривають нові корисні властивості капусти.

Про широке застосування в кулінарії качанної капусти можна розповідати нескінченно. Це і найсмачніші вітамінні салати, і використання капусти в перших стравах, і численні рецепти, в яких капуста відіграє роль самостійної страви.

А чого варта квашена капуста, про користь якої теж багато сказано! Більше того – із качанної капусти можна готувати навіть котлети. Єдине, що можна порадити – це різати капусту на дрібніші шматочки, щоб вона швидше готувалася і краще засвоювалася.

Користь від споживання качанної капусти

Клітковина, джерелом якої є качанна капуста, є найкращим способом змусити працювати нашу систему травлення в оптимальному для неї режимі. Сік із листя даного продукту поколіннями використовувався для лікування гастритів та виразок.

Також капуста містить антиоксиданти, про користь яких вже багато було сказано в цій статті. А завдяки наявності таких фітонутрієнтів, як глюкозинолати, качанна капуста здатна запобігати чи навіть зупиняти розвиток ракових захворювань.

Регулярне вживання качанної капусти в їжу сприяє поліпшенню зовнішнього вигляду шкірного покриву (завдяки тим самим всесильним антиоксидантам). Особливу увагу на цей продукт варто звернути тим, хто має високий рівень холестерину.

Поживна цінність качанної капусти на 250 г продукту:

Вітамін С – 61% – такий високий рівень цього вітаміну можна порівняти лише з рівнем цієї речовини в деяких цитрусових.

Сіль фолієвої кислоти – 11%.

Протеїн – 1,3 гр – не так багато, але цілком годиться як альтернативне джерело рослинного білка.

21. Яйця

Напевно, неможливо уявити сніданок багатьох мільйонів людей на планеті Земля без такого простого та звичайного продукту, як яйця. При цьому в різних сумнівних виданнях, розрахованих, схоже, на скандали, періодично з’являються статті про страшну шкоду, яку нібито завдають яйця для здоров’я.

Насправді, в цьому немає й частки істини, оскільки звичні всім нам яйця – це справді один із найкорисніших для нашого здоров’я продуктів на планеті. Причому, цьому факту довгий період часу надавалося не так багато уваги, як він того заслуговує.

Яйця – це чудове недороге джерело низькокалорійного білка, різних поживних речовин і навіть вітамінів. Регулярне вживання помірної кількості курячих яєць йде лише на користь організму.

Користь від вживання яєць

Незважаючи на той факт, що яйця містять низькокалорійний протеїн, вони добре насичують організм. При цьому почуття ситості зберігається досить довгий час, що робить цей продукт ідеальною основою будь-якого сніданку, що дозволяє дожити без особливих проблем до обіду.

Яйця беруть участь у підвищенні рівня так званого гарного холестерину; завдяки цьому продукту ми маємо шанс регулярно зміцнювати зуби та кісткову тканину. Крім того, яйця містять поліненасичені жирні кислоти ряду Омега-3.

Ці кислоти, разом із вітаміном В 12 , вітаміном D і холіном (вітамін В 4 ), роблять яйця незамінним продуктом, здатним стимулювати мозкову діяльність за рахунок цих природних поживних речовин.

Поживна цінність яєць на 250 г продукту:

Протеїн – 6 гр – цей низькокалорійний білок.

Сіль фолієвої кислоти – 23 г – для здоров’я мозку.

Вітамін А – 4% – для здоров’я очей.

Залізо – 4% – допомагає доставляти кисень усьому організму.

Корисні властивості насіння

Це маленьке насіння є досить новим продуктом на нашому ринку. При цьому вони швидко завойовують його через велику кількість поживних речовин та клітковини. Для насіння такого розміру цей продукт приносить надзвичайно багато користі здоров’ю.

Ще одна хороша новина полягає в тому, що це насіння може бути використане у великій кількості рецептів, тому його можна сміливо зробити невід’ємною частиною щоденного раціону здорового харчування.

Насіння чиа можна їсти, давши попередньо відстоятися у воді чи молоці. Їх можна додавати в пудинги, випічку, смузі і навіть продукти, що швидко обсмажуються, як джерело клітковини. Насіння чиа не тільки корисне, але й смачне.

Користь від споживання насіння чиа

Насіння чиа є добрим джерелом антиоксидантів, які уповільнюють старіння нашого організму, допомагаючи йому на рівні клітин. Клітковина, що міститься в цьому маленькому насінні, надзвичайно важлива для системи травлення.

Насправді, буває досить непросто з’їдати щодня ту кількість продуктів, яка потрібна для задоволення мінімальних потреб нашого тіла в клітковині. І в цьому нам на допомогу приходить насіння чиа.

Вони також містять протеїн та корисну (особливо при малорухливому способі життя) альфа-ліноленову кислоту, яка надає можливість профілактики атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.

Поживна цінність насіння чиа на 250 грам продукту:

Харчова клітковина – 38 грн.

Протеїн – 16 гр – чудова опція для вегетаріанців.

Кальцій – 63% – для міцних та здорових кісток.

23. Банани

Якщо говорити про одне з найсмачніших джерел поживних речовин, яке до того ж містить калій і клітковину, то це, звичайно, банани. Враховуючи їхню безперечну користь, цей продукт не можна було не включити до цього списку так званої супер їжі.

Багато хто вважає банани чудовою та здоровою альтернативою морозиву (якщо їх теж заморозити, звичайно). На відміну від багатьох фруктів (банан, до речі, все називають фруктом, хоча морфологічно він близький до ягод), цей плід швидко насичує і чудово підходить для перекусів.

Користь від споживання бананів

Банани містять дуже цінний елемент поряд із клітковиною, який називається «пектин». Саме завдяки цій речовині банани мають таку унікальну структуру. Пектин, поряд із стійким (неперетравлюваним) крохмалем у бананах, здатний регулювати рівень цукру в крові.

Ці ж речовини дають можливість відчувати насичення протягом тривалого часу після вживання банана в їжу. Це особливо корисно для спортсменів. Банани також містять безліч антиоксидантів та поживних речовин.

Калій у цьому продукті є дуже корисним для серця, особливо при необхідності регулювання кров’яного тиску. Калій вбирається безпосередньо в кров через стінки кишківника, а потім поширюється через клітинну оболонку по всьому тілу.

Поживна цінність банана на 250 г продукту:

Калій – 9% від добової норми.

Вітамін В 6 – 33% від добової норми.

Вітамін С – 17% від добової норми.

Магній – 8% від добової норми.

Мідь – 10% від добової норми.

24. Голубика високоросла

Голубику високорослу (або лохину високу) – рослину, яка походить з Північної Америки, вирощують як декоративної рослини, так і як їстівні ягоди. Нас цікавить друге застосування цієї культури.

Даний вид лохини є низькокалорійним джерелом поживних речовин, який може сміливо увійти до переліку продуктів у рамках цієї статті, оскільки відрізняється вкрай високим вмістом корисних для здоров’я вітамінів та мінеральних речовин.

По суті ці маленькі темно-сині ягідки містять найбільше поживних елементів серед усіх ягід на нашій планеті. Завдяки численним мінеральним речовинам, лохина надає оздоровлюючу дію на весь організм.

Користь від споживання лохини високої

Ягоди лохини, що містять велику кількість різних антиоксидантів, надають уповільнююче старіння вплив на організм людини. Вважається, що лохина високоросла є найбагатшою за рівнем антиоксидантів серед усіх ягід, фруктів та овочів, які ми зазвичай вживаємо в їжу.

Головні антиоксиданти, присутні в лохини, це флавоноїди. Окрім іншого, ця група рослинних речовин допомагає боротися із зайвою вагою. Також лохина покращує мозкову активність, нормалізує тиск, упорядковує роботу серцево-судинної системи, бере участь у формуванні кісткової тканини і так далі.

Поживна цінність лохини високої на 250 грам продукту:

Клітковина – 4 г – для поліпшення травлення.

Вітамін С – 24% від добової норми для здоров’я імунної системи.

Вітамін К – 36% від добової норми для кісток та деяких функцій організму.

Магній – 25% від добової норми (підтримує обмінні процеси в організмі).

Related posts

Leave a Comment